Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

«Οι Ελληνες αντέχουμε» - Αναστάσιμο μήνυμα αισιοδοξίας και πίστης για την Ελλάδα από το Άγιον Όρος

http://www.agioritikovima.gr/arthra/item/58336-%C2%AB%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AD%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5%C2%BB-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%BF-%CE%BC%CE%AE%CE%BD%CF%85%CE%BC%CE%B1-%CE%B1%CE%B9%CF%83%CE%B9%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CE%BE%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CE%BD-%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%82
  • Από  Desk Agioritikovima
«Οι Ελληνες αντέχουμε» - Αναστάσιμο μήνυμα αισιοδοξίας και πίστης για την Ελλάδα από το Άγιον Όρος
του Γιώργου Νταλιάρη
«Οι Ελληνες ξεχαστήκαμε, αλλά αντέχουμε και θα πάμε καλύτερα».
Αυτό το μήνυμα στέλνει ο Πατέρας Φίλιππος από την αδελφότητα των Θωμάδων της Μικράς Αγίας Άννης του Αγίου Όρους που μίλησε στο ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ.
Ο Πατέρας στέλνει την ευλογία του και τις ευχές του σε όλους τους Ορθοδόξους Έλληνες, ενώ παράλληλα μας μεταφέρει μερικές από τις σκέψεις του για την σύγχρονη Ελλάδα, την Ελλάδα της οικονομικής αλλά και κοινωνικής κρίσης.

Με την ηρεμία και την σοφία που πλημυρίζει τους πατέρες του Αγίου Όρους, ο Πατέρας Φίλιππος αρχικά στέλνει τις αναστάσιμες ευχές του σε όλους τους Έλληνες που συγκεκριμένα αναφέρει: «Η Ανάσταση του Χριστού είναι μεν ένα ιστορικό γεγονός που συνέβη πριν από 2.000 χρόνια με πολλές μαρτυρίες και από τα Ευαγγέλια αλλά και από τους χρονογράφους της εποχής εκείνης, αλλά για εμάς τους Ορθοδόξους Χριστιανούς είναι εμπειρία ζωής.
Κάθε Ορθόδοξος έχει στη ζωή του ένα Πάσχα, μια διάβαση. Όποιος χρησιμοποιεί τα μυστήρια της Εκκλησίαςμπορεί να διαβαίνει από μία ζωή αναίσθητη, αφασίας, δοκιμασιών και οδυρμών να περνά σε μια πιο λυτρωμένη ζωή. Αυτό λέγεται Πάσχα. Εχει αξία ως ιστορικό γεγονός αλλά η μεγαλύτερη αξία είναι όταν συμβαίνει στη ζωή μας αυτή η διάβαση. Γι’αυτό λοιπόν οι Ορθόδοξοι γιορτάζουν το Πάσχα ως τη μεγαλύτερη γιορτή της χρονιάς, ενώ οι προτεστάντες και οι καθολικοί δεν το γιορτάζουν όπως εμείς, δεν τους λέει κάτι αυτή η γιορτή. Για εμάς η Ανάσταση είναι μεγάλη γιορτή, γιατί συμβαίνει στη ζωή μας. Το μήνυμα και το μεγαλείο είναι πως αλλάζει ο άνθρωπος, όπως είπε ο Άγιος Κυπριανός: ‘Έξω από την Εκκλησία, έξω από τα μυστήρια, δεν υπάρχει σωτηρία’. Αυτό είναι το μήνυμα για τα έσχατα χρόνια που ζούμε, είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα διαβάσεως, ότι υπάρχει δυνατότητα Αναστάσεως. Εύχομαι να ζήσουμε όλοι Καλή Ανάσταση και μαζί με εμάς τους Ορθοδόξους να ζήσουν την Ανάσταση και οι υπόλοιποι λαοί του κόσμου».
«Εδιναν επιδότηση ακόμη και για να βήχουμε»
Αυτή είναι η στιγμή όλοι εμείς οι Έλληνες να επαναπροσδιορίσουμε την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε. Ουσιαστικά, να επιστρέψουμε στο δρόμο που έχει χαραχθεί για εμάς. Αυτό μεταφέρει και ο Πατέρας Φίλιππος που με τον απλό και ουσιώδη λόγο του αναφέρεται στα λάθη που κάναμε τα τελευταία χρόνια και που μας οδήγησαν (και αυτά) στο σημερινό αδιέξοδο.
«Για εμάς τους Ελληνες χρειάζεται υπομονή. Ορισμένες φορές, πίσω από τον Γολγοθά πίσω από τις δοκιμασίες και τις οδύνες κρύβεται κάτι ωραίο», αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ και συνεχίζει: «Νομίζω ότι η Ελλάδα και οι Ελληνες είχαμε ξεχαστεί λίγο και παραλίγο να προδώσουμε τις αξίες μας. Με αυτή την οικονομική κρίση, που όμως είναι και γενική κρίση, είναι ευκαιρία να βρούμε τον εαυτό μας, τις παραδόσεις μας, τις ρίζες μας κι αυτό θα είναι ωφέλιμο για όλους μας. Ξεφύγαμε λιγάκι γιατί είχαμε επιδότηση ακόμη και για τον βήχα. Τώρα πρέπει να κάνουμε κάτι μόνοι μας».
Εμφανίζεται όμως αισιόδοξος για τη συνέχεια, για το μέλλον μας ως κράτος και ως έθνος. Γιατί όπως αναφέρει: «Οι Ελληνες έχουμε ακόμη αντισώματα. Το λυπηρό είναι αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη και στην Αμερική.Εμείς εδώ στην Ελλάδα, αντέχουμε. Υπάρχει το ζωντανό και ωραίο κύτταρο που λέγεται οικογένεια και όσο αυτό αντέχει θα πάμε προς το καλύτερο».
«Καλύτερα το έργο της Εκκλησίας να είναι μυστικό»
Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, είναι αδιαμφισβήτητος ο σημαντικότατος ρόλος που διαδραματίζει η Εκκλησία. Και δεν είναι το υλικό κομμάτι αυτό που πρέπει κανείς να σταθεί, είναι και το πνευματικό. Ο Πατέρας Φίλιππος και τόσοι άλλοι Γέροντας και Μοναχοί του Αγίου Όρους έχουν καταφέρει να δώσουν φως κι ελπίδα στις ψυχές των επισκεπτών που τους ακούνε ευλαβικά να απαντούν στις ερωτήσεις τους και να λύνουν τις απορίες τους. Το έργο της Εκκλησίας είναι τεράστιο. Αυτό επιτελεί με απόλυτη επιτυχία και συνέπεια και το Άγιον Όρος.
Για τον Πατέρα Φίλιππο όμως, εξίσου σημαντικό κομμάτι είναι η προσευχή. «Η Εκκλησία, που είναι το σώμα του Χριστού, είναι πάντοτε επίκαιρη, πάντοτε μοντέρνα και είναι διαχρονική. Έχουμε ελπίδα στην Εκκλησία. Το κυριότερο έργο της είναι μυστικό. Είναι προτιμότερο να προσεύχεται κάποιος παρά να μοιράζει ψωμί. Αυτό που κάνει το Άγιον Όρος, που κάνουν τα μοναστήρια, οι Χριστιανοί που προσεύχονται για όλο τον κόσμο είναι μεγάλη δύναμη. Και βέβαια, υπάρχουν Μητροπόλεις, Ενορίες, άνθρωποι που ελεούν και είναι μεγάλη ευεργεσία για την εποχή μας», λέει χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας ο Πατέρας Φίλιππος αναφέρεται στο Άγιον Όρος τη μεγάλη του προσφορά στην Ορθόδοξη Πίστη, αλλά και στην πνευματικότητα του ανθρώπου: «Ο κόσμος που έρχεται στον Άγιον Όρος είναι πολύς και αποτελεί λύτρωση για τους ανθρώπους. Ο μοναχισμός, το ορθόδοξο ήθος είναι το βάλσαμο για τον πονεμένο άνθρωπο σήμερα. Αυτός είναι ο σκοπός που πρέπει να επιτελεί. Όταν ρώτησαν τον Ουμπέρτο Έκο πόσες φορές έχει πάει στην Ελλάδα, απάντησε ‘έχω πάει επτά φορές στο Άγιον Όρος’. Αυτό λέει πολλά, από έναν σπουδαίο φιλόσοφο της εποχής μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου