Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Ανοιχτή Επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, σχετικά με την επιλογή του να εμφανιστεί χωρίς Σταυρό στους πρόσφυγες, για λόγους απλότητας και διάκρισης

http://hellas-orthodoxy.blogspot.gr/2016/03/blog-post_38.html



Μακαριώτατε,
Διάβασα την ανακοίνωση που εκδώσατε σχετικά με το θέμα της εμφάνισής σας στο λιμάνι του Πειραιά, στους χώρους όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες, χωρίς τον καθιερωμένο Σταυρό που φορούν συνήθως οι Αρχιερείς.

Δεν ξέρω σε ποιους αναφέρεστε με τους χαρακτηρισμούς «αρρωστημένοι και σκοτεινοί εγκέφαλοι» που «διακινούν με ευκολία ειδήσεις επικίνδυνες και νοσηρές φαντασιώσεις» και που «ουδεμία σχέση έχουν με τον Χριστιανισμό και την Εκκλησία μας». Πιθανόν να υπάρχουν όλοι αυτοί, το πρόβλημα όμως είναι πως ακόμα και Αδελφοί σας Αρχιερείς, αποκάλυψαν πως ανάμεσα στους πρόσφυγες υπάρχουν κάποιοι που ζητούν να μην πλησιάσουν Ορθόδοξοι Επίσκοποι, αν φορούν τον Σταυρό, γιατί «θα προσβληθούν οι Μουσουλμάνοι».

Δεν ξέρω αν μπορείτε να διαψεύσετε δύο Αρχιερείς, τους Μητροπολίτες Πειραιώς Σεραφείμ και Καισαριανής Δανιήλ, που καταμαρτυρούν τα παραπάνω σε βίντεο που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο:

Εκείνο που ξέρω, είναι πως ΣΥΜΦΩΝΩ με τα όσα αναφέρετε σχετικά με την απλότητα και την διάκριση:

«Σε τέτοιες μάλιστα τραγικές για κάθε εμπερίστατο και χειμαζόμενο συνάνθρωπό μας περιστάσεις, ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος βαθύτατα πιστεύει ότι η παρουσία του με το απλό ράσο του Ορθόδοξου κληρικού αρκεί για να δώσει ξεκάθαρη μαρτυρία Χριστού και Εκκλησίας. Η ποιμαντική, άλλωστε, του Ορθόδοξου παπά προς τον άνθρωπο που δοκιμάζεται, απαιτεί απλότητα και διάκριση και δεν πραγματοποιείται με την επίδειξη σε τόπους δυστυχίας των διακριτικών του αξιώματός του.»

Είναι παρήγορο πως, στη σύγχρονη εποχή της εκκοσμίκευσης - της οποίας το πνεύμα δυστυχώς έχει παρεισφρύσει και εντός της Ορθόδοξης Εκκλησίας - δηλώνεται ξεκάθαρα από Εσάς, πως ο Ιερωμένος πρέπει να δίνει μαρτυρία Πίστεως, συνδυασμένη με απλότητα και διάκριση.

Για το αν αρκεί αυτή η μαρτυρία να δίνεται μόνο με το ράσο και όχι με το κατεξοχήν σύμβολο της Πίστεώς μας, τον Σταυρό του Χριστού, δεν έχω να προσθέσω κάτι. Άλλωστε, δεν είμαι ο κατάλληλος. Υπάρχουν πολλοί ειδήμονες, Θεολόγοι και άλλοι, που μπορούν να σας απαντήσουν.

Ως απλός Χριστιανός και Έλληνας πολίτης όμως, επιτρέψτε μου να συμφωνήσω για το ζήτημα της απλότητας και της διάκρισης. Και να Σας ζητήσω, αν είναι δυνατό να το επεκτείνετε όχι μόνο κατά τις επισκέψεις σας στους πρόσφυγες, αλλά και στην παρουσία σας εντός των Ιερών Ναών, κατά τις Ιερές Ακολουθίες.

Ίσως καταλάβατε τι εννοώ. Αναφέρομαι στις πολυαρχιερατικά και άλλα Συλλείτουργα, που χαρακτηρίζονται ως «λαμπρά» και «μεγαλόπρεπα» από το σύνολο εκκλησιαστικών (;) ιστοτόπων, που δεν διστάζουν να μας ενημερώσουν (;) γι' αυτά με εκατοντάδες φωτογραφίες, πολύ συχνά ακόμα και μέσα από το Ιερό Βήμα, λές και η Θεία Λειτουργία είναι ένα τηλεοπτικό ή φωτογραφικό...σόου.

Θα ήθελα λοιπόν, να σας ζητήσω να δείξετε την ευαισθησία σας για την απλότητα και την διάκριση και στα προαναφερόμενα φαινόμενα, που όπως ξέρετε καλά, δεν έχουν καμία σχέση με τον Χριστιανισμό και την Εκκλησία μας. Εκτός των άλλων, οι Πιστοί που συμμετέχουν στις Ακολουθίες χειμάζονται εδώ και χρόνια από την οικονομική και κοινωνική κρίση, οπότε δεν χρειάζεται η επίδειξη κακώς εννοούμενης «λαμπρότητας» και «μεγαλοπρέπειας» σε δυστυχισμένους συνανθρώπους μας, που δεν προσφέρει απολύτως τίποτα και, επιπρόσθετα, δίνει λαβές σε εχθρούς της Εκκλησίας να την κατηγορήσουν.

Νομίζω πως ίσως θα πρέπει να ασχοληθείτε με το θέμα. Σας εύχομαι Καλή Δύναμη και καλό υπόλοιπο Μεγάλης Τεσσαρακοστής,


Δημήτρης Σωτηρόπουλος
Εκδότης - Φωτογράφος, Διαχειριστής της Ιστοσελίδας Ελλάς - Ορθοδοξία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου