Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Ο παπάς και οι αναρχικοί - Μια άγνωστη ιστορία

http://www.vimaorthodoxias.gr/eipan/item/86810-o-papas-kai-oi-anarxikoi-mia-agnosti-istoria

  • Από  cretalive
Ο παπάς και οι αναρχικοί - Μια άγνωστη ιστορία
ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΗΣ 

Αναμφισβήτητα ο πατέρας  ήταν για χρονια ταυτισμένος με το Μητροπολιτικό Ναό του ... ψυχή του και σημαία του!
Ένα περιστατικό που συνέβη λίγα χρόνια μετά τη Χούντα, στα τέλη της δεκαετίας του ´70, μου διηγήθηκε ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός.
Νεαρός τότε δικηγόρος ο ίδιος και στην πόλη του Ηρακλείου αναρχικοί της εποχής είχαν συλληφθεί γιατί είχαν γράψει στους τοίχους του Αγίου Μηνά και σε παρακείμενο άγαλμα αντιεξουσιαστικά συνθήματα και η αστυνομία αφού τους είχε συλλάβει, τους είχε ρίξει κι ενα γερό μπερντάκι ξύλο! Ο Λαμπρινός κλήθηκε να υπερασπιστεί τους αναρχικούς και στο γραφειο του αυστηρότατου εισαγγελέα Ζορμπά το κλίμα ήταν ιδιαιτέρως εχθρικό για τους νεαρούς. Ο Ζορμπάς ετοίμαζε μια κόλλα χαρτί για να τους τυλίξει και κάλεσε τον εφημέριο του Αγίου Μηνά για να επιβαρύνει το κατηγορητήριο.
Ο παπά- Αντώνης όμως αντί να σπεκουλάρει τον αυστηρό εισαγγελέα επικαλέστηκε το νεαρό της ηλικίας τους και ζήτησε από το Ζορμπά να αφήσει στην άκρη την οργή του και να μην είναι αυστηρός με τους νεαρούς. "Τι λες εκεί παπά μου" τον αποπήρε ο Ζορμπάς που δεν πίστευε σ´ αυτά που άκουγε. "Αυτοί βρώμισαν την εκκλησία και την πλατεία και συ μου ζητάς να τους αφήσω;" Διερωτήθηκε ο εισαγγελέας που είχε αφήσει εποχή στο Ηράκλειο για το αυστηρό του ύφος!
" Μα ο Χριστός έχει πεί να συγχωρούμε και γω δεν μπορώ παρά να είμαι συγχωρητικός " του απάντησε ο Παπαδημητρίου αφήνοντας..."κάγκελο" το Ζορμπά που δεν είχε τι να του πει!
Αυτός ήταν ο εφημέριος του Αγίου Μηνά, αυτόν θυμάται ο πρώτος πολίτης του Ηρακλείου που είχε να το λέει πως ο παπά Αντώνης ήταν Ιερέας με... Ι κεφαλαίο! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου