Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Φόρος τιμής στον Φώτο Γιαγκούλα (Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη)

http://www.antinews.gr/action.read/antitheseis/foros-timis-ston-foto-giagkoula/10.113181

Ο Γιαγκούλας φιλοτεχνημένος από τον Σωτήρη Χρηστίδη
Σαν σήμερα θα γιόρταζε ο Φώτος Γιαγκούλας.
Ένας αγνός ερασιτέχνης, συγκρινόμενος με την πολιτική φεουδαρχία της χώρας. Ένας συνεχιστής μιας ληστρικής παράδοσης, που ακόμη φορούσε σελάχι με μάχαιρες, γιαταγάνι, πλουμιστή αρματωσιά και φουστανέλα ασήκωτη. Γκρα, σπαθί, περίστροφο, φλουριά και φυσεκλίκια στο στήθος, αντί να φοράει κουστουμιά μεσάτη, να έχει ipad σε δερμάτινη θήκη και να κάνει νταραβέρια με τους κολλητούς από την ΚΝΕ, τον Ρήγα ή το Κολλέγιο και να φωτογραφίζεται το πρωί ατσαλάκωτος μπροστά στον πάγκο της κουζίνας, με τον espresso στο ένα κρινένιο χεράκι του και τους New York Times στο άλλο. Και πίσω στον πάγκο, εκεί που εμείς, οι κανονικοί άνθρωποι κόβουμε τα κρεμμύδια, οι φωτογραφίες της οικογένειας. Και τυχαίως και ένας φωτογράφος.
Τζάμπα πήγες, Φώτο μ’, αγνός και άμαθος. Έκανες φόρα παρτίδα, επικινδύνως, αυτά που έπρεπε να κάνουν άλλοι για σένα. Απαγωγές, ληστείες και φόνοι για αντεκδίκηση. Με αποτέλεσμα να σε κυνηγούν κατά πόδας εξίσου φτεροπόδαρα χωριατόπαιδα, με λευκά αμφιμασχάλια και κορώνα στο πηλίκιο, που κοιμόντουσαν κι αυτοί κατάχαμα τον ύπνο του λύκου, τυλιγμένοι με την κάπα και αγκαλιά το μάνλιχερ, ζωσμένοι κι αυτοί τα μαχαίρια, που κόψαν τελικά το κεφάλι σου.
Τώρα δε γίνονται έτσι οι δουλειές, καημένε Φώτο. Οι ληστοτρόφοι δεν είναι Καραγκούνηδες και Βλάχοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, ούτε καλόγεροι. Έχουν CEO, MKO. Τώρα οι σύντροφοι στο κλαρί είναι εκδότες, καναλάρχες, μπετατζήδες, τραπεζίτες, έχουν ομάδες, γόνοι από τα σόγια των κοτζαμπάσηδων, των μαυραγοριτών, των δοσιλόγων, της “γενιάς του Πολυτεχνείου”. Συνέταιροι στην χώρα κι ο λαός νοικάρης στο σπίτι του.
Άτυχος. Δεν είχες Βαγγέλη Βενιζέλο, να σου φτιάξει ένα Νόμο περί ευθύνης ληστάρχων, με παραγραφές πιο σφιχτές κι από γκέτες Χωροφύλακα. Να βλέπει ο Εισαγγελεύς πως πρόκειται περί δράστου Βασιλέως των Ορέων, και με τον Λησταρχικό Νόμο να στέλνει την δικογραφία στην Βουλή, για να ζητήσει άδεια ασκήσεως ποινικής διώξεως. Θα την είχες βγάλει ζάχαρη, όπως τον Μάρτιο ο Τσίπρας κι ο καράφλας κουνάμενος με τα λαχούρια, για τις ευθύνες από την διαπραγμάτευση μπλοφαδόρου σε παράνομη λέσχη. Όπως και τόσοι άλλοι. Αν είχες στον νταϊφά σου Βενιζέλο, όχι τον κανονικό, τον ντεμέκ, θα ήταν το κεφάλι σου στους ώμους σου, ώσπου να ασπρίσουν τα μαλλιά σου και να δεις εγγόνια, κι όχι στο τσουβάλι με χοντρό αλάτι για να μην μυρίσει κι ύστερα δημόσιο έκθεμα. Άτυχος, ωρέ Φώτο...

Φαήλος Μ. Κρανιδώτης - Πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΔΕΞΙΑΣ (www.neadexia.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου