Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Ο Σόιμπλε οδηγεί την Αθήνα σε στραγγαλισμό

http://www.antinews.gr/action.read/oikonomia/o-soimple-odigei-tin-athina-se-straggalismo/3.113781
Την ίδια στιγμή που τα... παιδία παίζει στη Βουλή, ο αγαπημένος όλων των Ελλήνων Β. Σόιμπλε ετοιμάζεται να μας βάλει ταφόπλακα. Ετοιμάζεται να μας στήσει ξανά στον τοίχο αλλά εμείς κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου.

Δύο φορές ο Σόιμπλε και ο Ρέγκλινγκ είπαν τις τελευταίες ημέρες ότι χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει πρόγραμμα. Ότι χωρίς τη Λαγκάρντ ενεργά δεν υπάρχει ούτε δόση. Αυτή είναι η επίσημη γραμμή, κι αυτή θα επιβεβαιωθεί στις 20 του Φλεβάρη. Εκεί ο Σόιμπλε θα ξετυλίξει το σχέδιό του. Το ίδιο που είχε και τότε που είπε στον Βενιζέλο «αγοράκι μου πάρε 50 δισ. και πάρε τη χώρα σου από το ευρώ».
Ο Γερμανός υπουργός δεν έχει ξεχάσει και δεν έχει κάνει πίσω στο σενάριο αυτό. Εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι «καρκίνος» για την ΕΕ και ότι αν φύγει θα ηρεμήσει η Ένωση. Προφανώς κάνει μεγάλο λάθος, όμως, το πρόβλημα δεν είναι αν αυτός είναι off αλλά αν μας ετοιμάζει εμάς «κοστούμι».
Στις 6 Φεβρουαρίου το ΔΝΤ θα παρουσιάσει τις θέσεις του για την ελληνική οικονομία, το χρέος και για το αν θα παραμείνει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα. Οι εκτιμήσεις είναι ότι το Ταμείο θα επιμείνει στις πολύ σκληρές θέσεις του για μέτρα μετά το 2018, εφόσον δεν μειώνεται ο στόχος για πλεονάσματα 3,5%.
Αν συνδυαστεί η επιμονή Σόιμπλε, αλλά και των Ευρωπαίων πλέον, να παραμείνει το ΔΝΤ και η εμμονή του Ταμείου να πάρει μέτρα η Ελλάδα πολύ σκληρά, τότε στήνεται το δόκανο και θα πέσει μέσα η ελληνική κυβέρνηση.
Οι πληροφορίες λένε λοιπόν ότι στις 20 Φλεβάρη δεν πρόκειται να κλείσει καμιά αξιολόγηση, ακόμη κι αν τις επόμενες ημέρες ο Τσίπρας αποδεχθεί ορισμένα κι όχι όλα τα μέτρα που του ζητούν. Ακόμη δηλαδή κι αν αποδεχθεί έναν επώδυνο συμβιβασμό ο πρωθυπουργός, οι δανειστές στις 20 του μήνα δεν θα δώσουν το πράσινο φως για να κλείσει η αξιολόγηση και να ενταχθεί η Ελλάδα στο QE από τον Μάρτιο. Θα δώσουν στον Τσακαλώτο ένα τελεσίγραφο που θα λέει «είτε αποδέχεστε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, με ό,τι ζητούν αυτοί από μέτρα, είτε θα χρεοκοπήσετε και τρέξτε να τυπώσετε δραχμούλες». Φαίνεται ότι ο Σόιμπλε οδηγεί την Αθήνα σε στραγγαλισμό την ώρα που κυρίως η κυβέρνηση, και η αντιπολίτευση δευτερευόντως ασχολούνται με τον... Κήρυκα Χανίων, τα δάνεια της Αυγής και τον Ψυχάρη που συναντήθηκε με τη γάτα Ιμαλαΐων.
Το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση έχει ένα σχέδιο απεμπλοκής από το «κόλπο» του Σόιμπλε. Αν έχει να προτείνει κάτι ώστε να γλιτώσει η χώρα τη χρεοκοπία στην οποία την οδηγούν οι ακραίοι κύκλοι. Εκτός κι αν το επιθυμεί και ο Τσίπρας αυτό αλλά θέλει να φορτωθεί άλλος τον «μουτζούρη» της χρεοκοπίας.

Άγνωστες είναι και οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Ίσως πάλι να περιμένει ο Μητσοτάκης τη συνάντηση με Μέρκελ και Σόιμπλε ώστε να πάρει το «χρίσμα». Ελπίζουμε μόνο να είναι σε θέση η ΝΔ να δώσει μια εναλλακτική λύση και γρήγορα γιατί πολύ φοβούμαστε ότι μπαίνουμε σε πολύ σοβαρές περιπέτειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου