Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Στα άδυτα των πρεσβειών της Αθήνας – Τι συζητούν και τι εκτιμούν για το μέλλον της χώρας

http://www.antinews.gr/action.read/kleidarotrupa/sta-aduta-ton-presbeion-tis-athinas-ti-suzitoun-kai-ti-ektimoun-gia-to-mellon-tis-xoras/11.113856Να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα που στέλνει το ελληνικό πολιτικό σύστημα, κυρίως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και δευτερευόντως η Ν.Δ. που την θεωρούν ως την επόμενη κυβέρνηση, επιχειρούν οι μεγάλες πρεσβείες στην Αθήνα, διπλωματικοί παράγοντες, κεντρικά στελέχη ξένων think tank, αλλά και βασικοί οικονομικοί σύμβουλοι διεθνών επενδυτικών σχημάτων.
Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες στην Ελλάδα λόγω της μη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, η αβεβαιότητα που επικρατεί, το ρευστό πολιτικό περιβάλλον, η αδυναμία συνεννόησης, βασικό στοιχείο σε μια δυτική δημοκρατία, μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και τα πολλαπλά κυβερνητικά λάθη στρατηγικής δημιουργούν ένα βαρύ κλίμα που επηρεάζει σε απόλυτο βαθμό και τις εκτιμήσεις και προβλέψεις των συγκεκριμένων «συστημάτων».
«Η Ελλάδα έχει επιστρέψει τουλάχιστον τρία χρόνια πίσω σε επίπεδο αξιοπιστίας, ενώ το κρίσιμο είναι ότι πλέον γίνεται θέμα συζήτησης το εάν πλήττεται ή όχι το Κράτος Δικαίου σε μια δημοκρατική χώρα» είναι μια από τις αναφορές που κάνουν οι περισσότεροι από τους προαναφερόμενους παράγοντες και θεωρούν ότι η Αθήνα χάνει το δρόμο.
Ουδείς όμως είναι σε θέση να προβλέψει τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον και οι αναλύσεις τους διαφοροποιούνται ανάλογα με ποιον εγχώριο πολιτικό παράγοντα συνομιλούν και τι σχέδια έχει ο ίδιος για το βραχυπρόθεσμο ή μεσοπρόθεσμο περιβάλλον και πώς εκτιμά τη στρατηγική του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Το κεντρικό όμως συμπέρασμα όλων είναι ότι η χώρα έχει πολύ δρόμο για να επιστρέψει σε καθεστώς «κανονικότητας» και αυτό που κυριαρχεί είναι ακόμα η... αταξία, κατά τον προσφιλή χαρακτηρισμό που ακούγεται σε διάφορες συνάξεις.
Η επανάληψη του γνωστού μοτίβου διαπραγματεύσεων με την τρόικα, η κόπωση που φαίνεται να έχει καταβάλει την κυβέρνηση, αλλά και οι συνεχιζόμενες παλινωδίες των υπουργών που δεν προωθούν τα όσα έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τους πιστωτές, έχουν προκαλέσει έντονη απογοήτευση σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιμέτωπος με τον ίδιο τον εαυτό του και τον βερμπαλισμό του» είναι μια από τις εκτιμήσεις που ακούγονται σε διάφορα γραφεία στην Αθήνα, ενώ κάποιοι ήδη συζητούν και το ενδεχόμενο ενός μεγάλου συνασπισμού, όσο παράδοξο και εάν ακούγεται αυτό το σενάριο στην παρούσα φάση.
Για πολλούς ο χρόνος των εκλογών ενδεχομένως να είναι πριν από τις γερμανικές εκλογές, δηλ. στα μέσα της Άνοιξης του 2017 ή στις αρχές του καλοκαιριού. Και τότε, εάν δεν έχει αυτοδυναμία η Ν.Δ., για την οποία όλοι συμφωνούν πως είναι πρώτη δύναμη και με μεγάλη διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ, λένε ότι το ιδανικό θα ήταν μια κυβέρνηση συνεργασίας της Ν.Δ. με το κόμμα του Αλ. Τσίπρα, αλλά με πρόσωπα που θα θέλουν να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.
Αυτό είναι το ιδεατό σενάριο, αλλά έχει πολύ δρόμο να εξελιχθεί και να γίνει πράξη. Βέβαια, ορισμένοι αναρωτιούνται μήπως απαιτείται μια συνεννόηση των δύο βασικών διεκδικητών της εξουσίας, ώστε να μην υπάρξουν παλινδρομήσεις για το αν θα ολοκληρωθεί η συμφωνία.
Η απογοήτευση για την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα είχε αρχίσει να ενισχύεται εδώ και καιρό στις διάφορες πρεσβείες που ενημερώνουν τις κυβερνήσεις τους, ενώ ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση τους έχουν προξενήσει όλα όσα συμβαίνουν σε πολλά πεδία. Γι’ αυτό και τα πρόσφατα δημοσιεύματα από διεθνή ΜΜΕ μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς εξαπολύουν σφοδρή επίθεση στον Αλ. Τσίπρα και στην κυβέρνησή του, θέτοντας και το ζήτημα δημοκρατίας που υπάρχει στη χώρα.
Η εμμονή της κυβέρνησης στη θεωρία «λύση στο χρέος τώρα» έχει προκαλέσει έντονη απορία, κυρίως διότι εμμένει σε ένα ζήτημα ο Αλ. Τσίπρας που δεν υπάρχει περίπτωση, υπό τις παρούσες συνθήκες, να του δώσουν διέξοδο.
«Η κυβέρνηση χάνει πολύτιμο χρόνο δεν κλείνει συνειδητά διάφορα θέματα και τώρα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο από δικά της λάθη» σημειώνει κοινοτικός διπλωμάτης. Παράλληλα, στο επίκεντρο της ανάλυσής τους έχουν τεθεί και ζητήματα στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης. «Κατά καιρούς υπάρχουν άστοχες δηλώσεις και αναφορές που προκάλεσαν εκνευρισμό σε διάφορα κέντρα εκτός Ελλάδας» λένε και συμπληρώνουν ότι αυτό δεν αξιολογήθηκε επαρκώς από το Μέγαρο Μαξίμου.
Ταυτόχρονα όμως, ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές στην Αθήνα σημείωναν τις τελευταίες ημέρες ότι, σύμφωνα με τη δική τους ανάλυση, η Ν.Δ. αν και προηγείται σημαντικά του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει ακόμη αποκτήσει τη δυναμική που θα ανέμενε κανείς λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.
Βέβαια, το ενδιαφέρον είναι ότι επαφές γίνονται πολλές με κεντρικά πρόσωπα της Ν.Δ., καθώς θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός.
Σε διάφορες συνάξεις κεντρικό θέμα στις αναλύσεις που γίνονται είναι η «επόμενη μέρα» στην Ελλάδα και έχουν συζητηθεί διάφορα σενάρια, όπως το ενδεχόμενο επίσπευσης των εκλογών, ακόμα και το ενδεχόμενο να υπάρξει - αν και θεωρείται δύσκολο - κυβέρνηση ειδικού σκοπού υπό την παρούσα Βουλή σε μια παραλλαγή του «μοντέλου Παπαδήμου» του 2011.

Μ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου