Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Από την ιστορία της «Αντίστασης» κατά της χούντας και ο τότε υπουργός Τύπου Δ. Καρακώστας (Του πολίτη Π.Λ.Παπαγαρυφάλλου)

 Επειδή παρά τοις Έλλησι επικρατεί συνήθως εκείνο το σοφό (αλλά ανήθικο) ρητό: «Δρυός Πεσούσης» και επειδή συνεπώς κανένας, ούτε ένας οπαδός και συνεργάτης του Στρατιωτικού Καθεστώτος δεν υπάρχει στην Ελλάδα σκέφθηκα να παραθέσω εδώ κάποια... αντιστασιακά γεγονότα που κατέθεσε ο τότε Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Καρακώστας σε συνέντευξή του προς τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Ευάγγελο Παπαδόπουλο, στις 11 Δεκεμβρίου 1998. Προκαταβολικά σπεύδω να επισημάνω το γεγονός – που μαρτυρεί την κοινωνική και πολιτική κατάντια του ελληνικού λαού ότι εφτά ολόκληρα χρόνια η Ελλάδα κυβερνήθηκε μόνο από το Υπουργικό Χουντικό Συμβούλιο χωρίς τη συμμετοχή και συνεργασία κανενός Έλληνα και κανενός θεσμού!
Προφανώς οι στρατιωτικοί κυβέρνησαν με τους Νεφελείμ!!!
Έρχομαι στο θέμα της... Αντίστασης και αντιγράφω και τα εξής σχετικά από τη συνέντευξη εκείνη η οποία ακούστηκε στα πέρατα της Ελλάδας χωρίς καμμια απολύτως αντίδραση και διαμαρτυρία.
Σχολιογράφοι, τύπος, ραδιόφωνα, κόμματα, αντιστασιακοί και πολιτικός κόσμος τήρησαν απόλυτη και ένοχη σιωπή.
Αντιγράφω από Καρακώστα: «.. Σας έχω πει να ενθυμήσθε (σ.σ. απευθυνόμενος στον δημοσιογράφο) ότι η πρότασις δια να κάνω Γενικό Γραμματέα εις το Υπουργείον μου, από μια ομάδα αξιωματικών, δηλαδή από τον αείμνηστο Πέτρο Μπάμπαλη, τον επίσης αείμνηστο Ευάγγελο Μάλλιο και δύο αξιωματικούς του στρατού, συνεργάτες του Ιωαννίδη, να δεχθώ ως Γενικό Γραμματέα εις το Υπουργείον μου τον σημερινό Πρόεδρο της Βουλής, τον Κ. Κακλαμάνη. Αλλά δεν ήταν μόνο τα πρόσωπα αυτά τα οποία προσήγγιζαν την επανάστασιν. «Δια πρώτην φοράν θα σας αποκαλύψω, δεν ήθελα να το κάνω αυτό αλλά επειδή προκαλούμαι.. μέσα εις την λίστα ήσαν επώνυμα πρόσωπα τα οποία εμφανιζόταν ως σπουδαίοι αντιστασιακοί». Συνεχίζει ο συνάδελφός μου στην προδικτατορική Πάντειο Σχολή Μήτσος – όπως τον έλεγε ο καθηγητής μας Δ. Βεζανής – λέγοντας: «Μέσα εις την λίσταν των υποψηφίων ήσαν ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ήταν ο Αριστείδης Καλατζάκος, ήταν ο Αλέξανδρος Σπανορήγας, ήταν ο Γιάννης Τσουδερός, ήταν ακόμη, μεταξύ των προσωπικοτήτων και υποψηφιοτήτων αυτών δια κυβερνητικά αξιώματα και ο σημερινός Πρόεδρός της Δημοκρατίας (σ.σ. Θυμίζω ότι τότε το αξίωμα αυτό το κατείχε ο αποβιώσας προσφάτως Κ. Στεφανόπουλος), πρόσωπον ιδιαιτέρως εκτιμώμενον και υποστηριζόμενον από τον τότε Πρωθυπουργόν» (σ.σ. υπενθυμίζω ότι πρόκειται για τον Αδαμάντιο Ανδρουτσόπουλο).
Συνεχίζοντας ο Καρακώστας, ως προς τον Κ. Στεφανόπουλο λέει: «Έχω επ’ αυτού ο ίδιος γνώσιν της μαρτυρίας, άλλωστε εξ αυτού κυρίως του λόγου έχω αρθρογραφήσει κατ’ επανάληψιν (28-8-1985, 8-9-1985, 15-9-1985) υπέρ του προσώπου του... Ήταν πολλά τα πρόσωπα, τα οποία η επανάστασις προσήγγιζε και αυτοί έτειναν ευήκουον ους. Μάλιστα θέτοντας όρους.. Ήσαν επίσης δεκάδες οι κατά νόμον διορισμένοι υπ’ εμού, προσυπογράφοντος και του κ. Πρωθυπουργού.. οι επώνυμοι και διακεκριμένοι δικασταί και εισαγγελείς οι οποίοι εποικουρούσαν το έργον μου εις το Υπουργείον Τύπου.. Ήταν τέλος, και οι εκατοντάδες εκείναι των δημοσιογράφων συνεργατών μου εις τας υπηρεσίας εσωτερικού και εξωτερικού του Υπουργείου μου, του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, των κρατικών ραδιοτηλεοπτικών δικτύων και μερίδας του τότε Τύπου, οι οποίοι και αυτοί εμφανίζονται ως ασυμβίβαστοι και σκληροί αντιστασιακοί». Σ’ αυτό το σημείο παρεμβαίνει ο δημοσιογράφος, λέγοντας: «Αρνήθηκαν όμως οι πολιτικοί, τελικά. Γενικώς αρνήθηκαν να μπουν μέσα τα πολιτικά αυτά πρόσωπα».
Καρακώστας: «Όχι, υπήρχε μια διαδικασία και γίνονταν πάρα πολλές επαφές..» (ΣΗΜ. Τα παρατιθέμενα ντοκουμέντα τ’ αντλώ από το ογκώδες ντοκουμενταρισμένο έργο του Δ. Καρακώστα, με τίτλο: «Τομή εις τα Γεγονότα: (1964-2004)» και «Νέα Περίοδος 2004-2008, εκδ. ιδίου, σελ. 356-368», όπου τμήμα της ως άνω συνέντευξής του. Όλες οι υπογραμμίσεις του γράφοντος). Τι δηλοί ο μύθος της Αντίστασης; Ο μεγάλος μύθος δηλοί ότι ένας ολόκληρος κόσμος συνεργάστηκε με το Στρατιωτικό καθεστώς. Πήρε θέσεις στον κρατικό μηχανισμό. Έκανε λαμπρή καριέρα. Έφαγε, ήπιε και καλοπέρασε από την «επάρατη χούντα»!
Μπεσαλής Έλληνας και πατριώτης ο Μήτσος, ορμώμενος εκ Δομοκού και γνήσιος χωρικός, δεν θέλησε να δημοσιεύσει τις λίστες των.. Αντιστασιακών. «Θα κάνω ζημιά στην Ελλάδα», λέει.
Μερικά σχόλια του γράφοντος:
1. Εμένα ο μακαρίτης Μάλλιος – που δολοφονήθηκε αγρίως μετά τη μεταπολίτευση, για λόγους προφανείς -δεν με πρότεινε για Γενικό Γραμματέα, αλλά μου είπε «που θέλεις να σε στείλω εξορία;». Ήταν η άμεση αντίδρασή του όταν αρνήθηκα να κάνω «Δήλωση». Για να μη θεωρηθεί ως κομματική υποχώρηση του είπα: «Όπου νομίζεις. Εκεί που θα σε στείλω θα δεις, θ’ ακούσεις και θα μετανιώσεις»! Έτσι και έγινε στο «Παρθένι» της Λέρου. Δεν έφαγα ούτε μια καρπαζιά δύο μήνες κρατούμενος στο Ε’ Αστυνομικό Τμήμα και στην οδό Μπουμπουλίνας.
Αν ζούσε ο Μάλλιος θα μάθαινε πολλά η Ελλάδα για τους πολλούς «αντιστασιακούς».
2. Όταν το Δεκέμβριο του 1969 βρισκόμασταν στο Νοσοκομείο Κρατουμένων (Έναντι Παναθηναϊκού) με τον αείμνηστο Ηλία Ηλιού ήρθε τριμελής Επιτροπή δικαστών και μας ζήτησε να κάνουμε «δήλωση» για να βγούμε έξω: Φυσικά αρνηθήκαμε και συνεχίσαμε την αντίσταση ενώ παρακολουθούσαμε με θλίψη τους ποδοσφαιρόφιλους κάθε Τετάρτη, να γκαρίζουν για τα γκολ, χωρίς να ξέρουν σε τι καθεστώς ζούσαν. Φαίνεται ότι αυτοί το είχαν καταλάβει σωστά το θέμαΠού να φανταζόμουν τότε ότι πέφτοντας η χούντα θα βρισκόταν η Ελλάδα ενώπιον τόσων και τόσων πολιτικών βόθρων και σε αιχμαλώτους τοκογλύφους για έναν αιώνα. Αν το ήξερα θα την χειροκροτούσα!
 
Αθήνα 20/4/2017
Υποθήκες Σόλωνος
- Όταν ρωτήθηκε: πως θα γινόταν να αδικούν οι άνθρωποι ν’ αδικούν όσο γίνεται λιγότερο; Απάντησε: Αν αυτοί που δεν αδικούνται αγανακτούν όσο και αυτοί που αδικούνται.
- Τον κόρο τον γεννάει ο πλούτος και ο κόρος τη βίαιη και προσβλητική συμπεριφορά.
- Δίνε μεγαλύτερη πίστη στην ακεραιότητα του χαρακτήρα παρά στον όρκο.
- Μόνο με σοβαρά και αξιόλογα πράγματα ν’ ασχολείσαι.
- Μην αποκτάς βιαστικά φίλους, αλλά όταν τους αποκτήσεις, μην τους απορρίπτεις.
- Αρχή να αναλαμβάνεις, μόνο αφού πρώτα μάθεις να άρχεσαι.
- Οι συμβουλές σου να μην είναι για τα πιο ευχάριστα, αλλά για τα πιο καλά.
- Κάνε οδηγό σου το μυαλό.
- Να μη συναναστρέφεσαι με κακούς ανθρώπους.
- Να ντρέπεσαι και να σέβεσαι τους γονείς σου.
- Κλαίω γιατί δεν μπορώ να κάνω τίποτα.

(Από τους «Επτά Σοφούς», που εκδόθηκαν από «Το Βήμα», το 2015).
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου