Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Γιατί ο Μητσοτάκης κινδυνεύει να μην γίνει ποτέ πρωθυπουργός (Κι όχι επειδή το λέει ο Σαββίδης)

O επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, της «ομπρέλας» κάτω από την οποία βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία, Μ. Βέμπερ, δήλωσε σήμερα: «Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι έχει κομμουνιστή πρωθυπουργό».
Αν ο επικεφαλής του ΕΛΚ χαρακτηρίζει τον Τσίπρα κομμουνιστή πρωθυπουργό τότε η δεξιά παράταξη στην Ευρώπη έχει τεράστιο πρόβλημα.
Και μαζί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το επιτελείο του που αντιμετωπίζουν τον Αλέξη Τσίπρα ως αριστερό εμμονικό κι όχι ως τον... μεταρρυθμιστή που πάντα ήθελαν οι δανειστές.
Με την υπογραφή της νέας συμφωνίας με τα πιο σκληρά μέτρα που θα μπορούσε να φέρει κυβέρνηση, επιβεβαιωθήκαμε όταν γράφαμε ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα... καπιταλιστή «κομμουνιστή» που υπογράφει και τις χαρτοπετσέτες του Πολ Τόμσεν και μάλιστα περνά στον κόσμο με τόση ευκολία τα μέτρα που δεν έχει υπάρξει προηγούμενο.
Ας μην μιλήσουμε για τις περικοπές στις συντάξεις ή τους νέους φόρους. Μόνο και μόνο το πωλητήριο που έχει βάλει ο Τσίπρας στα «ασημικά» που απέμειναν είναι αρκετό για να καταλάβουμε ότι δεν έχει καμιά σχέση με την αριστερή ιδεολογία και είναι ο καλύτερος μνημονιακός πρωθυπουργός που πέρασε ποτέ.
Μήπως θυμάται κανείς γιατί έπεσε ο Αντώνης Σαμαράς, πέραν του ότι τον άδειασαν οι ξένοι και τον πολέμησε η αριστερά; Έπεσε γιατί η λεγόμενη «λαϊκή» δεξιά, του έβαλε ουκ ολίγες φορές τρικλοποδιές για μέτρα πολύ μικρότερης σημασίας από αυτά που παίρνει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Θυμάστε μήπως που ξημεροβραδιάζονταν βουλευτές της περιφέρειας στο γραφείο του Στουρνάρα και τον είχαν πιάσει από λαιμό για να μην αυξήσει τον ΕΝΦΙΑ στους αγρότες;
Ο ΕΝΦΙΑ έριξε τον Σαμαρά, ένας φόρος που σήμερα πληρώνεται κανονικά, δεν καταργήθηκε ποτέ, αντιθέτως επιβλήθηκαν περισσότεροι φόροι. Θέλουμε να πούμε ότι ο Σαμαράς είχε τότε τη θέληση να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν αλλά δεν είχε τη δύναμη, δεν είχε τα στηρίγματα για να τις κάνει.
Έρχεται τώρα μια... αριστερή κυβέρνηση και κάνει όλα όσα δεν τόλμησε ή δεν μπόρεσε μια δεξιά κυβέρνηση. Ακόμη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως υπουργός δεν τόλμησε όσα τώρα οι Συριζαίοι κάνουν χωρίς αιδώ.
Με την υπογραφή της συμφωνίας ή τετάρτου μνημονίου, ο Τσίπρας έχει πάνω από 15 μήνες ήρεμους προκειμένου να προωθήσει το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα. Να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία του κράτους, να επιβάλει φόρους και περικοπές για να πετύχει υψηλά πλεονάσματα και να εφαρμόσει τα αντίμετρα. Κυρίως, έχει το χρόνο να πετύχει μια δίκαιη λύση για το χρέος η οποία εκκρεμεί από την εποχή της κυβέρνησης Σαμαρά.
Και μ' αυτά να πάει το φθινόπωρο του 2018 και να διεκδικήσει εκ νέου την εξουσία ευελπιστώντας ότι θα έχει γυρίσει το κλίμα. Ο μεγάλος... μεταρρυθμιστής Αλέξης Τσίπρας θα έχει κάνει όσα δεν τόλμησαν ή ντράπηκαν να κάνουν οι προηγούμενοι.
Και ο Κυριάκος; Δεν αμφιβάλλουμε για τον μεταρρυθμιστικό του προσανατολισμό. Θέλει να κάνει αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό, να μειώσει φόρους, να προσελκύσει επενδύσεις. Τι θα του έχει απομείνει όμως απ' αυτή την ατζέντα όταν θα τα έχει κάνει όλα ο Τσίπρας; Όταν δηλαδή ο πρωθυπουργός της αριστεράς θα έχει μετατραπεί στον καλύτερο «δεξιό» ηγέτη που πέρασε ποτέ; Ουσιαστικά ο Μητσοτάκης και η ΝΔ χάνουν από τα χέρια τους την ατζέντα που πρέπει να έχει ένα δεξιό, μεταρρυθμιστικό κόμμα. Είναι το ίδιο που συμβαίνει στη Γαλλία. Η «ακροδεξιά» Μαρίν Λεπέν, μέσα στην προηγούμενη τετραετία άλλαξε ριζικά, ξέχασε τις ακραίες θέσεις της, προώθησε μια πραγματική μεταρρυθμιστική ατζέντα (μέχρι και υπέρ του 35ωρου είναι) και διεκδικεί την Προεδρία της χώρας. Κι αν χάσει την Κυριακή κάποιοι λένε ότι μπορεί να είναι το 2022 η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος.
Κι αυτό το πέτυχε γιατί, αληθινά ή ψεύτικα, «άρπαξε» τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις αυτών που έπρεπε να τις έχουν κάνει εδώ και χρόνια.
Ο Τσίπρας κατάλαβε γρήγορα ότι δεν μπορεί να είναι αριστερός σε μια χώρα που χρειάζεται ριζικές τομές. Γι' αυτό και κερδίζει συνεχώς χρόνο συνδυάζοντας το προφίλ του πολιτικού που προωθεί αλλαγές και ταυτόχρονα είναι λαοπλάνος, κυνικός κι έτοιμος να συμμαχήσει ακόμη και με το διάβολο για να πετύχει αυτό που θέλει.

Γι' αυτό πολύ φοβούμαστε, κι αν δεν υπάρξουν μεγάλες ανατροπές που μπορεί να είναι δραματικές για τη χώρα, ότι ο Κυριάκος κινδυνεύει να μην γίνει ποτέ πρωθυπουργός. Κι όχι επειδή το λέει ο Ιβάν Σαββίδης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου