Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Από την αριστερή θολοκουλτούρα στη δεξιά ψευτοκουλτούρα

Διαβάζουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι η αλήθεια, άρθρα διάφορων φιλελέδων που μέρα – νύχτα προσκυνάνε στην αυλή του Κυριάκου, να αναφέρονται στην παρουσία του Στέλιου Ράμφου και του ηθοποιού Μαρκουλάκη στο συνέδριο της ΝΔ.

Πολλοί μάλιστα σε συζητήσεις που κάνουν αποθεώνουν τον κ. Μητσοτάκη γιατί, λένε, είχε τη φαεινή ιδέα να τους καλέσει σπάζοντας έτσι το στενό πολιτικό πλαίσιο και φέροντας νέα πνοή στο συνέδριο. Άλλοι είπαν ότι αποτελεί «αντίβαρο» της ΝΔ στην αριστερή διανόηση που χρόνια τώρα μας πιπιλάει τα αυτιά για την ανωτερότητα τη δική τους και του χώρου τους.
Η αλήθεια είναι ότι χρόνια τώρα η αριστερά «πουλούσε» τον εαυτό της ως «πνευματικός χώρος» επειδή είχε πάρει μαζί της διάφορους διανοούμενους, πραγματικούς ή γιαλαντζί.
Και η παράταξη της δεξιάς ποτέ δεν κατάφερνε να αναδείξει τους δικούς της ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, παρά το γεγονός ότι διανοούμενοι όπως ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Χορν κ.λπ. ήταν κοντά στο χώρο αυτό.
Και τώρα η στάση του Κυριάκου να καλέσει τον φιλόσοφο Ράμφο και τον ηθοποιό Μαρκουλάκη, ποιο σκοπό είχε; Τι ήθελε άραγε να πετύχει; Να μπει στη ζυγαριά με τη διανόηση της αριστεράς και να κερδίσει;
Δηλαδή τι κερδίζει η ΝΔ από τις «μεταγραφές» των… γραμματιζούμενων που έλεγαν και οι παλιοί; Θέλει να διεμβολίσει την αριστερή διανόηση και να δείξει ότι υπάρχουν άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών που είναι φιλελεύθεροι, αστοί;
Δεν θα ήταν κακή ιδέα αν δεν κινδυνεύαμε από την αριστερή θολοκουλτούρα να πέσουμε στη δεξιά ψευτοκουλτούρα, την ευκαιριακή προώθηση ιδεών που καμιά σχέση δεν έχουν με το χώρο.
Στο συνέδριο ο Ράμφος μίλησε για πολλά, μερικά εκ των οποίων τα είχε πει και στην εκδήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη. Ήτοι, μόλις είδε ότι το Ποτάμι άδειασε είπε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στη ΝΔ που είναι ξανά στο προσκήνιο. Το λες κι ευκαιριακό αυτό το άλμα προς τα δεξιά.
Ο δε Μαρκουλάκης ζήτησε από τη ΝΔ να κάνει αυτοκριτική, να μαστιγωθεί για το παρελθόν της και τα λάθη της. Και όλο αυτό το αποθέωσαν κάποιοι, τον θεώρησαν πρωτοποριακό, ρηξικέλευθο και άλλα τέτοια κομπλιμέντα είπαν.
Ωστόσο, στην κρίσιμη περίοδο που βρίσκεται η Ελλάδα δεν χρειάζονται διανοουμενίστικοι λόγοι. Δεν χρειάζεται η ΝΔ να δείξει ότι έχει μαζί της τους μορφωμένους ανθρώπους. Και στο κάτω – κάτω ποιοι κάνουν την επιλογή; Ποιοι είναι αυτοί που λένε στον Κυριάκο ότι ο Ράμφος ή ο Μαρκουλάκης ή όποιος άλλος είναι ιδανικές περιπτώσεις για το κόμμα;
Η Ελλάδα και η ΝΔ χρειάζονται πρωτίστως καλούς διαχειριστές της εξουσίας κι όχι θεωρητικούς που θα καταθέτουν φόρμουλες και θα κάνουν συζητήσεις περί ανέμων και υδάτων. Ειδικά η παράταξη δεν έχει καμιά ανάγκη να αναμετρηθεί με την αριστερή κουλτούρα για να δούμε ποια είναι η πιο θολή.
Η χώρα χρειάζεται πρακτικές λύσεις, καλές οικονομικές και τεχνοκρατικές ιδέες, έντιμους πολιτικούς, αληθινούς κι όχι ψεύτικους υπουργούς και βουλευτές. Χρειάζεται μια γενναία μεταρρύθμιση στο κράτος αλλά και μέσα στην κοινωνία, στη νοοτροπία.
Δεν χρειάζεται θεωρητικούς, ακόμη κι αν αυτοί είναι αξιόλογοι. Είναι η ώρα των πράξεων, των έργων κι όχι των λόγων.

Απόδειξη αυτών που λέμε είναι και το γεγονός ότι στο συνέδριο ελάχιστοι έδωσαν σημασία στους «ξενόφερτους» συνέδρους. Άλλωστε, έχουμε πόλεμο, δεν έχουμε τσάι και ποιητικές βραδιές στον φιλολογικό σύλλογο με διάφορους τύπους να καπνίζουν πίπα και να απαγγέλλουν στιχάκια. Αυτά είναι για άλλα κόλπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου