Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Ψυχικά τραύματα (του Μανώλη Κοττάκη)

http://www.dimokratianews.gr/content/83456/psyhika-traymata
Πού και γιατί κάνει λάθος ο Θανάσης Καρτερός
http://www.dimokratianews.gr/content/83456/psyhika-τε

Διάβασα την ανάρτηση που έκανε στο facebook ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Θανάσης Καρτερός για την υπόθεση Novartis. Αν δεν έφερε δημόσιο αξίωμα, δεν θα έκανα τον κόπο να του απαντήσω. Επειδή, όμως, φέρει και προσεγγίζει τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τα έδρανα της αντιπολίτευσης με οδηγό τα εμφυλιακά ψυχικά τραύματα της Αριστεράς και επειδή προσπαθεί να «μπει στα παπούτσια» εκατομμυρίων ανθρώπων της από δω πλευράς με επιπόλαιο τρόπο, θα το κάνω. 

Η βασική σκέψη Καρτερού είναι ότι η δεξιά παράταξη που πάντοτε εδίωκε την Αριστερά διαπνέεται από τόσο μεγάλη κρίση ανωτερότητας και ελιτισμού ώστε αδυνατεί σήμερα να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι οι χθεσινοί κατηγορούμενοι είναι σήμερα οι σημερινοί κατήγοροί της, οι χθεσινοί διωκόμενοι οι σημερινοί διώκτες της. Θέλω να πω στον αγαπητό κύριο Καρτερό ότι κάνει λάθος.

Πρώτον, διότι σε μια εποχή αναγκαιότητας της εθνικής ενότητας εκείνος στέκεται στις αντιδράσεις των θιγομένων, για να ταυτίσει μια ολόκληρη παράταξη με τις συνέπειες του Εμφυλίου. Ενώ θα έπρεπε να στρέψει σε άλλη παράταξη τα βέλη του. Κάνει λάθος ο Θανάσης Καρτερός να ταυτίζει τη Δεξιά με τις ταλαιπωρίες των συντρόφων του στο μακρινό παρελθόν, γιατί όλοι γνωρίζουμε ποιος καθιέρωσε το ιδιώνυμο για τους κομμουνιστές, και δεν ήταν ο Δημήτριος Γούναρης αυτός.

Κάνει λάθος, γιατί γνωρίζει ποιος ζητούσε μετά τον πόλεμο να αντικατασταθεί το πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων με πιστοποιητικό «εθνικών φρονημάτων» και δεν ήταν ο Τσαλδάρης αυτός, αλλά ο Γεώργιος Παπανδρέου. Κάνει λάθος, γιατί γνωρίζει ποιος επέβαλε την εκτέλεση του Μπελογιάννη με απειλή παραίτησης, δεν ήταν ο Παπάγος αυτός, αλλά ο Σοφοκλής Βενιζέλος. Κάνει λάθος, γιατί ξέρει ότι η Μακρόνησος άνοιξε από κυβέρνηση, η πλειονότητα των υπουργών της οποίας προερχόταν από τον κεντρώο χώρο. Κάνει λάθος, γιατί τον Γρηγόρη Λαμπράκη δεν τον δολοφόνησε η Δεξιά του Καραμανλή, όπως αναγνώρισε η Αλέκα Παπαρήγα, αλλά άλλοι. Κάνει λάθος, τέλος, γιατί ξέρει ότι ο Νίκος Τόσκας βρήκε «συλημένο» από το ΠΑΣΟΚ τον φάκελο του Χαρίλαου Φλωράκη, από τον οποίο έλειπαν κρίσιμα έγγραφα που ενοχοποιούσαν τον Γεώργιο Παπανδρέου για τις εξορίες του ιστορικού ηγέτη της Αριστεράς.

Γνωρίζει καλά, λοιπόν, ο κύριος Καρτερός ότι ο βασικός διώκτης της Αριστεράς στη νεότερη Ιστορία μας ήταν το επιτήδειο Κέντρο. Οχι η δεξιά παράταξη, η οποία, ναι, σε κάποιες φάσεις ακολούθησε το ψυχροπολεμικό κλίμα. Αυτό το ίδιο Κέντρο διαπληκτίζεται μέχρι και σήμερα μαζί σας, κύριε Καρτερέ. Δεν σας κατηγόρησε ο Σαμαράς με τη βαριά κουβέντα της εσχάτης προδοσίας -με παραπομπή, μάλιστα, στο 134 του Ποινικού Κώδικα- αλλά ο Ευάγγελος Βενιζέλος και οι βουλευτές σας τον άκουγαν σιωπηλοί σαν «κυρίες» από τα έδρανα. Δεν ήταν, επίσης, ο Σαμαράς αυτός που χρησιμοποίησε πρώτος τον όρο «συμμορίτες» με παραπομπή στο άρθρο του Ποινικού Κώδικα, αλλά άλλος βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ο πρώην πρωθυπουργός έρχεται δεύτερος.

Οι ίδιοι που σας μισούσαν στον Εμφύλιο, λοιπόν, σας μισούν και τώρα. Με τον ίδιο τρόπο. Και αν ο Σαμαράς είπε μια κουβέντα παραπάνω για Ειδικό Δικαστήριο λόγω της φόρτισής του, αυτός δεν είναι λόγος για να φέρνετε στην επιφάνεια όλα τα τραύματα του Εμφυλίου, κύριε Καρτερέ. Διότι η παράταξη της οποίας ηγήθηκε, αντί πράγματι να στείλει στο δικαστήριο τη «συμμορία» του Νομισματοκοπείου και του χακαρίσματος των ΑΦΜ εκατομμυρίων Ελλήνων (αναφέρομαι σε όσους τέως συντρόφους σας ενεπλάκησαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα), εκείνη την κρίσιμη στιγμή έβαλε και πλάτη στη Βουλή, για να μην πάει η χώρα στα βράχια. Τι να το έκανε αν ορισμένοι ανόητοι δικοί σας κατέληγαν στο Γουδί (όπως τους προειδοποίησε ο ίδιος ο Τσίπρας), αν είχατε καταστρέψει τη χώρα; Τέλος, είναι λάθος, κύριε Καρτερέ, η ταύτιση της Δεξιάς με τη δίωξη της Αριστεράς για άλλον έναν λόγο: Διότι στην προσπάθειά σας να βρείτε ιστορικά επιχειρήματα εκεί που δεν χρειάζονται «βουτάτε» στο μακρινό παρελθόν διαγράφοντας 40 ολόκληρα χρόνια Μεταπολίτευσης. Χρόνια στα οποία η κεντροδεξιά παράταξη φέρθηκε τόσο υποδειγματικά στην Αριστερά ώστε να έχετε σήμερα την πολυτέλεια να βγάζετε όλα σας τα κόμπλεξ πάνω της. Αυτά, παλαιέ φίλε Θανάση Καρτερέ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου