Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Διάλεξη "Πάγιες Πρακτικές και Επιδιώξεις της Τουρκικής Εξωτερικής Πολιτικής": - 2ος κύκλος Σειράς Διαλέξεων του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου στο Σπίτι της Κύπρου (18/4/2018)






Δευτέρα, 2 Απριλίου 2018



Αλεξανδρέττα 1939, Κύπρος 1974, Συρία 2018:
Πάγιες Πρακτικές και Επιδιώξεις της Τουρκικής Εξωτερικής Πολιτικής



Ιδιαίτερα επίκαιρη, σημαίνουσα και στοχευόμενη στις σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις της περιοχής μας είναι η διάλεξη που φέρει τον τίτλο «Αλεξανδρέττα 1939, Κύπρος 1974, Συρία 2018: Πάγιες Πρακτικές και Επιδιώξεις της Τουρκικής Εξωτερικής Πολιτικής» και εντάσσεται στον 2ο κύκλο της Σειράς Διαλέξεων του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, που συνδιοργανώνεται, και φέτος, σε συνεργασία με το Σπίτι της Κύπρου και τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδος. Ομιλητής θα είναι ο Δρ. Γιώργος Λεβέντης και η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Απριλίου 2018 στις 18:30, στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα (Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα).

Ο προσκεκλημένος εισηγητής θα αναφερθεί σε τρία παραδείγματα της Τουρκικής Εξωτερικής Πολιτικής: την προσάρτηση της Αλεξανδρέττας 1939, την εισβολή στην Κύπρο 1974 και την εν εξελίξει Τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Βόρεια Συρία – κατάληψη της Αφρίν (17 Μαρτίου 2018). Μέσα από την ενδελεχή εξέταση των τριών περιπτώσεων θα φέρει στην επιφάνεια τις πάγιες επεκτατικές Τουρκικές πρακτικές και επιδιώξεις εις βάρος γειτονικών χωρών. Θα καταδείξει τις παράλληλες τακτικές και πανομοιότυπες προφάσεις, οι οποίες αποδεικνύουν ότι η εξωτερική πολιτική της Άγκυρας, είτε με Κεμαλική είτε με Ισλαμική κυβέρνηση, στοχεύει σε βάθος χρόνου στην επέκταση της Τουρκικής επικυριαρχίας και εν τέλει κυριαρχίας στον περιβάλλοντα του Τουρκικού Νέο-Οθωμανικού κράτους γεωπολιτικό χώρο.

Ο Δρ. Γιώργος Λεβέντης αποφοίτησε από βρετανικά Πανεπιστήμια με πτυχίο Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών και ΜΑ in Peace Studies. Το διδακτορικό του με τίτλο «Cyprus: The Struggle for Self-Determination in the 1940s» κυκλοφόρησε από το διεθνή Γερμανικό εκδοτικό οίκο Peter Lang. Υπηρέτησε στον ΟΗΕ και στην Ιαπωνική κυβέρνηση σε επιτελικές θέσεις δεξαμενών στρατηγικής σκέψης και ασχολήθηκε με το χαρτοφυλάκιο ερευνών στα θέματα διακυβέρνησης της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Η Ιαπωνική κυβέρνηση του ανέθεσε το ερευνητικό έργο «Το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και ο Ρόλος της Κύπρου». Έδωσε διαλέξεις και σεμινάρια σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας σε περισσότερες από πενήντα χώρες. Από το 2009 διευθύνει το International Security Forum με έδρα τη Λευκωσία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου